Det levande slottet

Det levande slottet 001

Det levande slottet av Diana Wynne Jones, Rabén & Sjögren, 2005

Första utgåvan kom redan 1989 på engelska och är en lite märklig bok. Jag får känslan av att jag sitter och lyssnar på en gammal människas berättelse. Många är orden som inte kommer helt naturligt för mig och jag kom först i kontakt med denna berättelse via filmen som jag köpte för att jag gillade Spirited away. Hmmm…

Sofie som är äldst av tre systrar vet tidigt att den äldste går det sämst för så när pappan dör får Sofie jobb i deras hattaffär, något som ibland är ganska trist. Men skall det gå dåligt så skall det. Sofie talar emot en kund som kommer in i butiken och vet inte att det är Öde-häxan. Häxan kastar en förtrollning på Sofie som blir till utseendet ca 90 år. Dags att dra tänker Sofie och ger sig av mot det levande slottet som rör sig i trakten. Ägaren är trollkarlen Howl, och han gillar att flirta med unga kvinnor, men bara tills de blir intresserade. Då lägger han rök.

Sofi blir kvar på slottet tillsammans med elddemonen Calcifer och lärlingen Mike. Och mycket underliga ting sker. Kan hon bryta förtrollningen? Läs och se efter.

Boken och filmen stämmer bra överens utom namnen som är olika…vilket kan irritera lite.

3:a får boken och 4:a får filmen

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s