Innan floden tar oss

Innan floden tar oss 001

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn, Norstedts pocket 2013

Jaha, så fick man hetsa upp sig lite…ingen rolig läsning, men otäckt sann(troligtvis) med tanke på att det alldeles nyss rasat en textilfabrik i just Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Helenas huvudperson, Sofia, tar ett jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka. Inget blir liksom vad de tänkt sig varken med egna familjen eller med jobbet. Många jobbar sedan länge på ambassaden och vill inte tappa privilegier eller bli obekväm då Sofia presenterar sin plan för jämställdhetsarbete och satsning på att synliggöra kvinnorna i Bangladesh. Många ömma tår trampas på och mutor skall vi inte bara tala om, noll tolerans, hmmmm.

Parallellt med Sofia får vi följa de tre systrarna Mukta, Nazrin och Mina som lever i en liten by på landet. Mukta är anledningen till att de två yngre systrarna flyr från landet till huvudstaden för att tjäna ihop pengar till egen hemgift, till slut möts dessa två världar, ganska abrupt och klart.

Hur sant är detta?? Troligtvis inte alls långt från sanningen. Ju mer pengar man har desto mer kan man få. Ju rikare man är desto lättare är det att dölja mutorna om man mutar revisorerna, för fattiga är det sämre.

Huja, det var en jobbig men bra läsning

4:a  // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s