De utvalda- Hemligheternas rike

De utvalda 001

De utvalda- Hemligheternas rike av Kristin Cashore, Semic, 2013

Bok 3 är över 600 sidor lång och lite för lång kan jag tycka fast det blev aldrig långtråkigt. Nio år har gått sedan Kung Leck dödades av Katsa och Bitterblue är drottning. Men inget är riktigt okej, alla rådgivare berättar om en stad och ett folk som mår bra sedan Kungen dödades, men Bitterblue är osäker, det är för mycket som inte stämmer. Hon börjar smyga ut ur slottet för att söka sanningen och även leta igenom slottet som hennes far låtit bygga om och till på det mest märkliga sätt.

Hon träffar Saf och Teddy och utger sig för att vara en tjej som jobbar i köket på slottet. Ju mer hon är ute och lyssnar på folket förstår hon hur fel allt är och nu börjar sanningsjakten på riktigt. Sanningen är farlig och folk börjar försvinna och dö runt henne och vem skall Bitterblue lita på?

Det blir en oerhört suggestiv stämning då hon börjar förstå mammans chiffer invävda i lakan och pappans böcker på delliska och hon plötsligt förstår varför ingen säger sanningen och helst vill glömma allt och gör också allt för att dölja sanningen. Detta tar 450 sidor…Katsa och hennes kamrater hjälper till att störta tyranniska ledare och hittar sedan en igenrasad gång under bergen.

Lite mer psykologisk än de bägge förra böckerna men nu kommer helheten fram och sanningen så småning om. Bitterblue erfar att det inte är lätt att vara härskare med makt. Pengar är makt upptäcker hon också men vill till sluta vara en ledare. Små sidospår dyker upp här och där om möjligheten till samkönat umgänge, dödsstraffet och husarrest. Alla sätt för att slippa döda är bra.

3:a- Lite för lång som sagt men helt ok, svår att lägga ifrån sig.

// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s