Som om jag vore något mycket dyrbart

Bokomslag Som om jag vore något mycket dyrbart (inbunden)

Som om jag vore något mycket dyrbart av Terri-Lynne Waldvik, Alvina förlag, 2012

Alldeles i början får vi träffa Sunn, en tjej på 10 snart 11 år, som gjort något oförlåtbart.  Hon har under påsk dragits med av några äldre tjejer och genomfört en misshandel av en gammal och svag man. Sunn är den som till slut säger stop och mannen blir liggande kvar på gatan. Varför blev det så här? Och varför kallas mannen Gråberg? Och är han så grå och trist och tokig att han måste ha stryk? Sunn håller på att bli tokig. Hon måste få veta, och fast hon är rädd försöker hon finna klarhet. Till slut kommer mormor och då kan Sunn berätta det mesta men inte det värsta. Mormor är bra på att lyssna och snart växer det fram förslag på en plan. Samtidigt som detta sker skall mamma byta jobb och pappa kanske blir utan jobb och Sunn får reda på att hon hade haft en lillebror som dog och ”försvann” i mammas magen under graviditeten.

Sunn är i botten en tjej med gott hjärta och hon bara väntar på att få säga förlåt till Gråberg. Hon tar sina sparpengar för att ersätta hans hatt som hon under överfallet stampade sönder.

Detta var en mycket positiv läsning och utan att Sunn vet om det så helar hon två familjer. Det är Sunn som är berättaren i boken och hon känns genuin, rak och ärlig. Den enda fråga som blir olöst är: Vad kände med Klara Öst? Boken kan lämpa sig bra för högläsning i en klass 4-6 och utifrån texten kan man nog ha många bra diskussioner.

Klar 4:a  / Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s