Böcker inom och omkring oss

Böcker inom och omkring oss

Böcker inom och omkring oss av Aidan Chambers, X publishing, 2011
Dubbelvolym i reviderad nyutgåva där första delen handlar om böcker omkring oss och om läsmiljön. Det gäller tillgänglighet på böcker och rätt nivå på texter. Uppskyltning för att locka till läsning samt författarbesök och högläsning. Men det handlar också om att göra ”rum” där man kan sitta och läsa och kanske prata om böcker man nyss läst med andra som läst samma bok.
Andra delen handlar om böcker inom oss, hur för man samtal med läsarna om vad boken handlar om? Hur delar man med sig av sina intryck och hur kan läraren locka eleven att berätta? Genom att styra elever till viss litteratur når man vissa mål men om man skall ha fria val krävs mer av läraren vid boksamtal. ”Jag undrar…”är ett sätt att få barn att berätta eller ” Jag skulle vilja veta vad ni tycker …” och sedan fyller man på med påståenden.
Jag gillar Chambers sätt att beskriva situationer och händelser och känner igen mig själv från gymnasiet då vi pratade om böcker. Det var enklast att säga det man trodde att läraren ville höra och så var det med det. Jag minns särskilt då vi pratade om Flugornas herre…suck…
Detta är en bok som alla pedagoger i grundskolan borde läsa för att inspirera sig själv och andra i läsutvecklingen som inte slutar med att man knäcker läskoden.
Klar 4:a
/ Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s