Den tomma stolen

Bokomslag Den tomma stolen (inbunden)

Den tomma stolen av J. K. Rowling, W&W, 2012

Det tog ett tag innan jag hittade rytmen i boken. Storyn är oerhört detaljrik och precis och man kommer verkligen nära personerna i historien som handlar om en liten stad, Pagford. Det skulle nog kunna vara vilken småstad som helst egentligen och samma persongalleri hade funnits där.

Barry Fairbrother dör helt oväntat mitt i livet av att ett förstorat blodkärl brister i huvudet. Livet stannar upp lite i staden men sedan kommer frågan upp: vem skall ta hans plats i kommundelsnämnden? Det visar sig att Barry är en bra kille som gör mycket och inte för egen vinnings skull. Medan diskussionerna om efterträdare sker, följer vi ungdomarna i familjerna som ser mycket annat av kandidaterna än de vuxna gör. Krystal är det svårt att inte fastna för, hon sliter som ett djur med sig själv, sin knarkande mamma och sin lillebror för att få ett liv. Soc och skola ser inget från hennes vy, utan upplever att hon är strulig och skolkar då hon egentligen är med lillebror på dagis, vårdcentral eller försöker hindra mamman att knarka.

De övriga barnen har heller ingen lätt tillvaro med sina föräldrar och försöker på sina sätt att hindra dem från att kandidera.

Jag gillar boken, trots att den var lite seg att komma in i men den artade sig mot slutet. Jag tycker dock att den borde knutit ihop flera av trådarna i persongalleriet. Jag skulle vilja veta hur det gick för Fats, Gaia, Andrew och Sukhvinder. Vad hände med Mary och Gavin och många fler, jag tycker att den slutade alldeles för öppet. Men jag märkte inte av att det var sju översättare och det vara bra, liksom slangsnacket som också var bra översatt.

Klar 3:a blir det

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s