Kajas resa

Kajas resa

Kajas resa- en roman om ett brott av Carin Hjulström, Forum, 2012

Helena Åkerström som är frilansjournalist sitter och svettas inför en deadline och samtidigt vill sambon att hon följer med till hans föräldrar över helgen; och stökigt är det hemma också. Då ringer det på dörren och ett bud lämnar över en stor låda med diffust innehåll, mera skräp-precis vad jag behöver, tänker Helena och öppnar lådan. Efter att läst bifogat brev och snuddat lite i högen av information och dagböcker är Helena fast och hennes liv blir Kajas liv.

Kaja visar sig vara Helenas farmors moster och var en skribent vid Stockholmstidningen under tiden vid ww1 och kort därefter. Hon faller över historien om de tsartrogna ryssarna som, i Stockholm, efter ryska revolutionen hatiskt jagar och dödar bolsjevikanhängare. Kaja vet inte vad hon skall tro om hela historien men med list och mod räknar hon ut en hel del. Arvid som hon är gift med ser inte med blida ögon på att hon arbetar mer och mer och inte heller blir hon med barn- sköljer hon sig, undrar han. Spriten tar över och nävarna skall till att slå men Kaja har andra planer.

Mycket bra skriven roman som fint fångar tiden, fram till 1919, i Stockholm men som också får Helena att fatta egna beslut i sin egen relation, med Kajas dagboksanteckningar som grund. Kaja är en stark kvinna som tycker mycket och ser att männen är förfördelade av outgrundlig anledning. Men rösträtt skall hon ha. Många kvinnor är smartare är många män, rätt skall vara rätt.

Klar 4:a

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s