Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll

Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll     av Linda Belanner & Fredrik Persson, Bonnier Carlsen, 2012

Mattias har dött fast ändå inte. Han ingick i ett avtal med Göran om att få vara en av dem som bestämmer när det är dags…för någon att dö.

Mattias är ensam och det regnar alltid, enda sällskapet är en lite vit mus, Pipis. Nu är det Zarahs tur och det är dags för Mattias att göra sitt ”jobb”. Men det går inte, Mattias klarar inte av att hämta Zarah till andra sidan. Göran blir förbannad och Mattias får en andra chans, inte heller nu går det. –-”-Men ta en gamling på sjukhemmet då”- men inte ens det klarar Mattias. Han ger istället gamlingen(Aina) en puss så hon piggnar till. Göran gör vad han kan för att hålla balansen mellan liv och död och det blir Mattias varse om då en småbarnspappa fick sätta livet till istället för Aina.

Mattias börjar i Zarahs klass och är väl lite udda, men Zarah lockas av honom då han inte är som de andra killarna i klassen. Han tycks kunna märka saker och det räddar Lovisa från en otäck händelse som hamnar på jootjub, som Aina kallade det. Han märker också vad alla tjejer redan vet; att gympaläraren tafsar och är äcklig…men detta hamnar i skymundan för nu blir Zarah sjuk, det är hennes tur…Det får inte hända tänker Mattias och låser alla dörrarna på skolan och startar en brand- nu skall han jämna ut balansen!

Annorlunda bok om döden. Inget är lätt att förklara för Zarah, hur skulle hon kunna begripa. Alla har rätt till sitt liv, trots allt som hänt och Mattias djupa känslor kommer fram när Göran visar vad som händer när någon dör. Jag gillar boken som har många roliga inslag och varma inslag. Språket flyter på bra fast mobbningen och tafsandet blir lite lösa trådar som inte riktigt klarnar.

3:a  / Maria E

2 svar till “Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll

  1. bra bok älskar den kan du srva del 2 oåckså

  2. Hej!
    Vad kul att du gillade den också. Jag har inte läst den andra boken ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s