De kom från norr

De kom från norr av Jackie French, B.Wahlströms, 2006

Den 12-åriga Hekja, som lever i en liten kustby, blir vittne när vikingarna attackerar hennes by och då hon skall varna sin mamma ser hon henne bli våldtagen och dödad. Själv blir hon tillfångatagen av en vikingakvinna, Freydis, som tar med både henne och hennes hund, Snarf, ombord på båten på väg mot Grönland.

Snarf visar sig ha en förmåga att nosa sig till isberg och statusen på trälen och hennes hund stiger. Hekja både hatar och beundrar Freydis men inser att utan hennes beskydd ligger hon illa till på båten och gör allt som Freydis vill. Grönland är kallt och kargt men tillsammans med Freydis brors löpare vinner hon ytterligare poäng. Broderns skald och sångare är också underbar att lyssna till.

Snart är det dags att dra ut på viking och Freydis skall till vinland dit brodern varit, men sedan fader dog kan inte Lars lämna Grönland och Freydis lastar sitt eget skepp. Med på båten är Hekja och Snarf.

En annorlunda vikingasaga som utspelar sig på slutet av 900-talet sedd ur en trälflickas ögon. Improvice, adapt and overcome är några ledord som Hekja använder sig av och det tar henne så långt att hon blir adopterad av Freydis och hennes man. Mycket bra att det finns en karta i början.

Rekommenderas från 12-år

Klar 3:a  / Maria E

 

Ett svar till “De kom från norr

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s