Flickan som var VACKER I ONÖDAN

Flickan som var VACKER i ONÖDAN av Janne Lundström, Natur & Kultur, 2007

Asombasine, som är ungefär 13 år, lever i en lerhydda på savannen i ett ”samhälle” helt dominerat av vad männen tycker och tänker, kvinnornas enda roll är att föda pojkar. Och självklart önskar Asombasine att hon var pojke. Landet är östra Afrika och tiden är 1600-talet. I Europa var renässansen på gång, Galilei noterade att jorden snurrade runt solen och i Sverige krigade man som bäst och var som störst.

Asombasine lever med sin mamma och morfar samt sin ännu ej namngivna lillasyster i morfaderns deo hos Leopardklanen. Mamman har inte fått gifta sig då hon inte har några bröder och själv ännu inte fött någon son. Morfadern, som hånas av de andra männen, ser till att nya män kommer till mammans hus med jämna mellanrum men tar också död på alla flickebarn som föds.  Asombasine förstår inte varför; och mamman varken vill eller kan förklara. Säger man något som inte passar männen, blir man slagen. Vem är min pappa är den fråga Asombasine mest av allt vill ha svar på. Några gånger försöker hon spionera på mammans besökare för att få visshet, det slutar med slag, spott och spe.

Tre gånger visar en leopardhona hennes minnen från när hon satt i Himmelsgudens famn, innan hon föddes och när hon berättar det blir det oroligt bland männen. Inte kan väl någon minnas tiden före födelsen, eller?

Krig blir det mot Elefantklanen under torrperioden och nu vill Asombasine inte vara pojke för då måste man döda. När hon skall omskäras vill hon inte vara flicka…hon vill vara den hon är, hel! Hon rymmer och får leva på egen hand under en lång tid och träffar då en man som hon tar hand om under en tid. Mannen visar sig vara hennes far och trots att allt håller på att gå helt åt pipan är det han som med sin kunskap hjälper henne att överleva och byn att acceptera hennes nya namn Akumzaya, som betyder min död är avlägsen.

En bra berättelse som tyvärr kunde varit en skildring från en by i Afrika i dag, tror jag. Undantaget är kanske att man inte går naken på samma sätt nu för tiden. Medicinmän, klanledare och omskärelse är ju sådant som finns ännu. Asombasine är en otroligt modig flicka som trots att hon vet att hon kommer att bli slagen vågar säga sin vilja. Bara det gör männen osäkra

Stark 3:a för att man verkligen lär känna den modiga Asombasine och hennes frustration, Asombasines mamma och hennes oförmåga att göra något.

/ Maria E

Ett svar till “Flickan som var VACKER I ONÖDAN

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s