Bara inte du

Bara inte du av Katarina von Bredow, Rabén&Sjögren, 2009

Emma är singel och har precis flyttat in i sin nya lägenhet. Allt känns bara bra. Föräldrarna är skilda och brorsan Edwin bor med mamman medan Emma bott hos pappan. För det var vad hon ville. Föräldrarnas skilsmässa skär som ett sår i familjens relationer och när Emma får en fin kamera av sin pappa utan att mamman fått veta blir mamman sur, osv. En kväll ringer Emmas bästa väninnas pojkvän på dörren med en inflyttningspresent…när Adrian senare skall gå och får en kram i hallen, uppstår något. Nä, bara inbillning, tänker Emma men när hon får SMS från Adrian att han kände samma sak ( men vi berättar inget för Ellinor) blir det struligt.

Markus är Emmas bäste vän och vid ett tillfälle har han kommit över kokain och bjuder Emma. Det slutar med att de hamnar i sängen med varandra och nu blir det struligt.

Ellinor berättar för Emma att Adrian har betett sig underligt på sistone och Emma berättar för Markus att hon legat med Adrian och nu blir det struligt.

Edwin har kommit på att man kan tjäna pengar på att sälja kokain men hamnar i onåd hos den lokala dealaren och nu blir det struligt.

Markus verkar vara den enda som verkar ha lite distans till det hela och tycker att Emma skall släppa Adrian för han kommer inte att lämna Ellinor utan vill nog bara ha lite bekräftelse i sitt förhållande och förresten är jag nog kär i dig, säger Markus. Markus hjälper Edwin och Adrian hjälper Emma i kokainhärvan som jag tycker är en helt ovidkommande historia. Vad har den i boken att göra?

Jag tycker inte så bra om boken. Emma är singel och ska inte behöva känna skuld och skam för att Adrian väljer att vara otrogen med sin flickväns bästa vän. Nu är det han som går ut som vinnaren i boken, och det tycker jag är fel.  Emma blir kvar med kravet/ångesten att inte berätta något för Ellinor. Är det schyst? Näe! Jag tycker att Bredow vinklar skulden fel och bekräftar fördomen att det var kvinnans fel ( hon borde sagt nej) att mannen var otrogen. Tyvärr….

Rekommenderad för 16 år och äldre

2:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s