Amandas bok

Amandas bok av Katerina Janouch, Bonnier Carlsen, 2011

Detta är första boken i en serie om vännerna Amanda, Jonna och Saga som går i samma klass i nian.

Äntligen en bok som, tycker jag, bra beskriver ung kärlek och kåthet. Amanda funderar mycket på sex fast hon aldrig gjort det ännu, trots att hon fyllt 15 och faktiskt får. I klassen börjar Axel som var Amandas bästis då de var små men nu verkar han så himla störig att Amanda blir nästan hatisk. Det är först när Jonna undrar vad som är problemet, som Amanda stannar upp. Är hon kär i Axel…? Aldrig, jo kanske, näe, men lite, nää…inget är enkelt.

På skolan får de i uppdrag att recensera en tavla och bara i studiesyfte läser hon Susanne Brøggers Creme Fraiche och låter sig uppslukas av texten. Varför är det så fult för en tjej att säga att man är kåt? Så kåt att det bultar i underlivet? Det är något vi kan fundera på nu, 2012.

Jag tycker att Janouch på ett fint sätt beskriver Amanda och de andra i klassen. Killarnas snack och beteende får en annan vinkling och är inte så betydande. Men det bästa är att tjejerna verkar ta ställning för varandra.

Klar 4:a     / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s