Flyga högt

Flyga högt av Katarina von Bredow, Rabén&Sjögren, 2011

Katarina von Bredows bok ”Flyga högt” vann Barnens Romanpris 2012, Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för bästa barn- och ungdomsbok. Barnjuryns motivering lyder ”Flyga högt är dramatisk. En bok full med kärlek. Stor inlevelse. Många dilemman. Så här kan det vara i verkligheten.”

När jag hörde talas om priset läste jag boken och slås direkt av likheten med Herrströms Tusen gånger starkare. Silja är Saga, ny i klassen då år 9 börjar och bara är. Tar inte in de oskrivna reglerna som finns i klassen, gör inte som förväntat men framför allt tar plats. Von Bredow har valt att fokusera på maktkampen eller maktstrukturen mellan tjejer i stället för mellan könen, vilket blir nog så otäckt. Miljön är till största del skolan men också hemmavid och det finns många dilemman, som även nämns av juryn, som ungdomarna ställs inför.

Hur bestäms rollerna i en klass och varför gör man inget åt dem? Vendela, Tove, Nils och Loke gör en lista på grupperingarna i klassen, men den visar sig vara mer fel än rätt när gränser och grupper bryts.

Kan man ha kille och ända ha kvar sin bästis? Det är den största frågan som Vendela och Tove brottas med och på så sätt dras killarna in i maktkampen. Hat, kärlek, fylla, sex, stölder, lögner och saknad är några andra dilemman. Flyga högt kan man bara göra om man vågar öppna ögonen och se…

Von Bredow skriver på ett ungt sätt och väver fint in parallell storyn om Vendelas lillebror som dött för nästan 9 år sedan och hur det påverkar Vendela och hela hennes familj. Jag saknar bara en djupare beskrivning av ”klassens drottning” Emelie – vad är det som gör att hon är överdjävlig och manipulativ?

Det kommer inte fram så mycket nytt, men den är bra och sådana här böcker behöver många läsa!

3:a / Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s