De dödas imperium

De dödas imperium av Mårten Sandén, Rabén&Sjögren, 2010

Nu blev jag lite överraskad…denna gång tycker jag att titeln ger en rättvis bild av vad boken handlar om. Men omslaget (är dock intetsägande och menlöst) borde även till denna bok spegla innehållet mer.

Detta är tredje boken om Jannike Faltin och den bästa.

Innan detta uppdrag som Jannike skall få måste hon ha fyllt 18 år, gjort lumpen som kustjägare och gift sig. Erfarenheter som sataniska systrar och djupdykningar till andra världar har gjort henne förberedd på det mesta och efter baskerprovet är hon redo. Dessvärre tycker jag att hon har avtrubbats känslomässigt under sin till hos kustjägarna och riddareden hänger löst. Vad hon egentligen gjorde för att få baskern med treudden får man inte reda på, men inte var det genom att förlåta…

De döda får liv och börjar organisera sig. Efterforskningar visar att det måste finnas en tidresenär som gör detta möjligt. Ett armbandsur som tillverkades runt förra sekelskiftet och fanns på nästa alla soldater under ww1, ” a trench watch” , spelar en stor roll liksom radiofrekvens som kan tränga långt ner i jorden.

Denna armé måste stoppas och till sin hjälp finns vampyren Geoffrey. Tillsammans skall de hitta ”tidportalen” från bröllopssviten och hindra de döda att komma till vår tid och ta över. Det är bara ett problem: Geoffrey…hur fan skall hon kunna jobba med denna töntiga vampyr? Och vad kan han egentligen göra för nytta, han vill ju inte ens hålla i en pistol.

Jannike är mer aggressiv i denna bok och ofta jämför hon situationer med hennes egen från tiden då hon var tjuv, bodde hos sin missbrukande mamma och tiden då hon rymde med sin lillebror. Vad gjorde alla runt omkring? Brydde de sig?…inte nog, tycker hon.

Sandén fortsätter serien, en rysare om, döda, ”parallella ”människor, seende människor och snälla människor som finns runt omkring oss. Jag tycker dessa böcker är jättespännande och språket är fint fångat. Den moderna unga Jannike, lite gammaldags Magnus och Den unga polisen Leyla. Gillar man Potter och Cirkeln, gillar man nog denna. Rekommenderas från 13 år.

Bra jobbat Sandén, åter igen!

Toppbetyg!! 5:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s