Den femte systern

Den femte systern av Mårten Sandén, Rabén&Sjögren, 2008

Personligen tycker jag inte att titeln ger en rätt bild av vad boken handlar om utan borde hetat något i stil med: Porten till helvetet. Och omslaget (???) borde spegla innehållet mer.    Detta är första boken om Jannike Faltin.

Porten till helvetet har öppnats för mer än 170 år sedan och en av Karmelius fem döttrar skulle befruktas av Djävulen. Carmen ser på denna ritual och precis då yngsta dottern Esther skall utses rusar hon fram och avbryter detta.  Nu, 170 år senare, ser man tecken på att detta kan hända igen då Elisabeth, femte generationen i rakt nedstigande led från Esther, är gravid. Elisabeths praktikant Jannike som är 16 år och har levt ett alldeles för hårt liv. Mamman missbrukar och pappan dog på sin bilverkstad då en bil föll på honom och Jannike och hennes bror fosterhemsplacerades. 

En morgon överfalls de på jobbet av en vätte som försöker döda Elisabeth men Jannike räddar dem båda och lyckas fånga vätten och slutligen ringer de polisen och då hamnar de på ”Byrån”. Martinsson tar emot dem och berättar ett och annat som Jannike redan visste fast hon inte visste att hon visste…

Sandén har skrivit en rysare om människor, troll, vättar, döda och levande djävlar, seende människor och snälla människor som finns runt omkring oss. Parallellt med nutiden får läsaren ta del av dåtiden via Jannike och hon får också veta vem hon är. Gillar man Potter och Cirkeln, gillar man nog denna. Rekommenderas från 13 år.

Bra jobbat Sandén!  

Klar 4:a  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s