Rör vid mig!

Rör vid mig av Malin Isaksson, Bonnier Carlsen, 2008

Ann skall börja ettan på gymnasiet och det är spänt…Liljan och Jane hänger ihop och Matti och Sofia hänger också ihop. Ann får snabbt kontakt med Liljan och Jane men samtidigt vill hon vara med Sofia som hon känner sedan tidigare. Det är mycket festande och Liljan och Jane verkar alltid hitta en fest att gå på då helgen kommer. Vid ett tillfälle blir Jane utsatt för ett övergrepp och Lijan kan inget göra. Ann , Jane och Liljan ser en dag hur Matti slår ner en kille som ofredar dem och känner att: Fan det borde vi också kunna göra. Kontakter etableras och de fem tjejerna kan tillsammana göra ”vad de vill”.

I en källarlokal berättar de om första sexet, skönaste sexet, fyllan och förnedring och där gör de också upp planer; på hämnd på killar som inte är schyssta mot tjejer. Det går så långt att de inte undersöker om ryktet är sant och slår nästan ihjäl en kille, som visar sig vara oskyldig.

Rör vid mig är väl det som tjejerna vill och inte bara bli rörda på eller beröra andra. De kan verka tuffa på ytan med innerst inne är de ganska sköra.

Jag vet inte vad jag tycker om denna bok egentligen, visst skall tjejer stötta varandra och skydda och hjälpa varandra men inte genom att bete sig som sina förövare. Vad skiljer oss från dem då? Är det på något vis bättre att slå igen genom att gå ihop fem stycken mot en? Tveksamt. I vissa lägen kan det vara bättre att se över eget beteende för: Du kan aldrig ändra på någon annan än dig själv… beprövat talesätt.

Jaa, 3:a för trots allt bör ju unga tjejer få bete sig som unga killar utan att behöva bli utsatta för spott och spe / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s