Dödens labyrint

Dödens labyrint av Ariana Franklin, Damm förlag, 2009

Vi möter återigen doktor Adelia Aguilar från Salerno. Med från förra boken, Dödens mästarinna, finns hennes goda vänner Mansur, Gyltha och hennes sonson Ulf. Adelia har fått en dotter men kan ändå inte känna full lycka då Rowley har avgivit biskopslöfte och därmed också avhållsamhet, hon saknar honom. Året är 1172 och det är vinter, så mycket vinter att Themsen har frusit till is och kungens älskarinna Rosamund har mördats. Alla tror att det är drottningen som gjort detta av svartsjuka. Kung Henrik II kallar på Adelia för att reda ut om det verkligen är så. Dessvärre är det inte bara Rosamund som är mördad, en ung man och en dum piga får sätta livet till medan alla kämpar mot vintern och kylan instängda i ett kloster bland fiender, munkar och nunnor.

Det är jättekul att läsa om medeltiden och Ariana Franklin är fantastisk på att måla upp miljöerna, fast jag tror det var värre än uppmålat i många fall. Fantastiskt hur mycket fakta som redan fanns och var dokumenterat på den tiden och som många ändå inte har kunskap om i dag eller inte tror skulle fungera idag…märkligt.

Adelia är smart och openminded och det både retar, roar och förfärar. Men att  munkar inte heller är guds bästa barn verkar vara svårt att tro och det försvårar utredningarna, visar det sig.

Bra story. Klar 3:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s