Midvintermörker

Midvintermörker av Lars Wilderäng, Massolit förlag, 2011

Sverige slocknar på annandagens morgon 2012. Vad händer!? Ryssland har en stor övning i Östersjön som förvandlas till ett anfall mot Sverige. Beredskapen i Sverige är låg men efter ett tag lyckas man samla delar ur nationella skyddsstyrkorna. En pluton med soldater och rekryter på övning blir indragna och får ladda skarpt.  Många från Sverige är ju med som observatörer under övningen och del av flyget och marinen ligger beredda. Bombräder och sabotage slår ut ledningen i Stockholm, både den militära och civila och som genom ett under lyckas vice stadsministern klara sig.

Bokens handling spänner om två dygn och det är ganska spännande läsning där polisen och militären mf försöker skapa ordning. Gotland verkar vara det primära målet för ryssarna som förberett sig länge med allt ifrån att hyra lägenheter och spana på viktiga saker.

Jag kände att boken blev lite för mycket radioprat: Romeo Lima från Charlie Romeo, klart slut. Charlie Alpha uppfattat. Viktor från Romeo. Alla Romeo från One. Bravo Lima, Kom. Delta Kilo Two, Kom…Det var sida upp och sida ner med ordrar som gavs under och mellan strid och detta kan nog bara intressera en pansarskyttepluton eller stridsvagnspluton att läsa just detta. Jag får bara känslan av att det kan vara svårt att reda ut vem som säger vad till vem och vad som menas.

Nog så verklig bok och detta skulle kunna hända. Lite för detaljerade splattereffekter drar ner betyget lite. Jag saknade alla civila, vart var alla julmatsstinna svenskar? Och finnar också?

3:a något svag ( för allt radioprat)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s