Medan mamma sover

Medan mamma sover av Ingrid Olsson, Tiden, 2003

Jävla fyllekärring! skriker Ida då mamman återigen försöker förklara sitt beteende. Inte ens de hårda orden får mamman att vakna till och ta hjälp. Ida finns just nu bara, hon är ingen…inte har hon fått bröst och inte mens heller ( när skall den komma??), en grå tanig liten mus. Och att mamman med myskvällar menar ta sig ett glas vin för att slappna av vet redan Ida har en helt annan innebörd för henne. Ida har levt själv med sin mamma de senaste sju åren och tillvaron blir mer och mer ohållbar och förljugen. På sommarlovet efter sjuan träffar Ida Nore, som skall börja nian, och hon blir kär…men hur kan hon älska någon då hon är en sån mes,  och inte kan man prata med mamma heller. Mamman är läkare och jobbar hårt för att Ida och hon skall ha det bra men Ida vill bara ha en mamma som bryr sig, och inte alltid dricker.

Stark bok om barn med alkoholistförälder. Tack vare Stina, Nores farmor, vågar/orkar Ida ta hjälp och slutligen konfrontera sin mamma. Denna gång med behandlingshem som resultat och inte bara den vanliga repliken: – var inte så elak nu, vi har det väl så bra.

Var får tonåringar spriten till första fyllan? Ida tar den ur mammans gömställe som hon sedan länge vetat var det är- mamma skulle aldrig våga fråga, för det är ju hennes ”hemliga” sprit.

Känner igen många av de små händelserna och kommentarerna som skär så djupt i Idas hjärta. Såg inte fler vuxna och varför var det bara Stina som ställde de rätta frågorna? Nå, tur var väl det.

Jobbig men bra läsning, klar 4:a   / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s