Samurajens döttrar x 2

   

Samurajens döttrar 1- I mästarens skola av Maya Snow, Bonnier Carlsen, 2008

Hana och Kimi lyckas klara sig från massakern som deras farbror genomför på familjen för att komma åt makten. Förklädda till pojkar lyckas de ta sig till den berömda sensei  Gokus dojo. Herr Goku ger dem jobb som tjänare och de får tjänst i köket. Genom att aldrig tycka att något de gör är meningslöst skapar de träningstillfällen åt sig själva hela tiden. Väl på skolan får de vänner och fiender, den nye Jitons son är inte att leka med.

De båda flickorna har, hemma, tränat olika tekniker med sina bröder, då flickor inte får gå i samuraijskola, och deras skicklighet är redan bättre än flera av pojkarnas. Under tiden som de är på skolan försöker de också leta efter sin mamma och lillebror, som är den rättmätige Jiton, sedan fadern och de större bröderna är dödade. Årets stora turnering står för dörren och nye Jiton skall vara domare och allt är liksom bäddat för duell…

Att säga att boken är i klanen Otoris anda är en klar överdrift den är inte alls lika målande och vacker. Den är mera åt Karate Kid hållet skulle jag säga, underhållande och mera riktad mot yngre publik från ca 10 år. Boken är spännande och lättläst och ger en inblick i det forna Japan som under den tid då vi själva var korsriddare och många av svearna trodde på asar och inte ”vite-krist”.

Klar 3:a / Maria E

Samurajens döttrar 2- Svärdets viskning av Maya Snow, Bonnier Carlsen, 2009

Vi möter åter systrarna Hana och Kimi och denna bok börjar där del ett slutade. Herr Goku skall begravas och alla på skolan förbereder ceremonin.  Förstetjänaren Choji som har tagit över ansvaret för dojon och blir allt annat än glad då Jiton bestämmer att begravningen skall ske genast, på morgonen, och hela planeringen raseras.

Under den forcerade begravningen och efterföljande kaos avslöjas flickornas identitet och de tvingas fly. Deras vän Tatsuya kommer med dem och tillsammans kommer de undan samurajerna, denna gång. De söker mamman och lillebror och kommer i kontakt med en före detta tjänare till deras far som inte kommer överens med Tatsuya. Nu gäller det att hinna till mamman före Jiton Hidehira gör det och avrättar henne och lillebror.

Spännande uppföljare på förra boken men det är lite svårt att acceptera flickornas ålder. Det känns som om de är mer 17-18 än 13-14, tycker jag. Berättelsen flyter på bra, men är fortfarande långt ifrån lika målande som Lian Hearns böcker om klanen Otori.   3:a  / Maria

Tredje delen heter: Eldens väg och fjärde delen heter Crushing the stone, kommer ut hösten 2012

Ett svar till “Samurajens döttrar x 2

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s