De Utvalda- tankeläsaren

De utvalda- Tankeläsaren, bok 1 av Kristin Cashore, Semic, 2011

Katsa är en särling. Utmärkande drag för särlingar är olika färg på ögonen. Om kungen säger sig ha behov av en särlings egenskaper är han fri att nyttja denne person. Katsa tror att hon har dödandets kunskap för redan som åttaåring dödade hon en man för första gången och kungen ville ha henne. Med åren har hon gjort kungens smutsiga jobb flera gånger men på sistone har hon blivit mycket kritisk till vad kungen tycker och vill inte gärna skada eller döda i onödan.

Katsa kan ingen besegra i strid men då hon träffar en annan särling, Po, förändras allt. Tillsammans dras de in i ett äventyr av kidnappning och våld hon knappast kunna ana och mitt ibland detta finns prinsessan Bitterblue. Det visar sig att Katsa inte har dödandets kunskap utan överlevandets kunskap och det möjliggjorde en flykt som troddes vara omöjlig. Bitterblues pappa, kungen av Monsea, har även ha en särlings egenskap, han kan ”plantera” tankar och känslor hos folket.

Spännande och actionfylld, lite mycket slagsmål, för min del, men människorna är bra beskrivna och känslor och tankar får stort utrymme. Katsa blir lite som storssyster till Bitterblue och vill hennes allra bästa.

Stark 3:a, ser fram emot fortsättningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s