Uppkomlingen

Uppkomlingen av Tomas Blom, Historiska media, 2011

Från början tänkte jag ge upp bara för att det var en något torr och tråkig textmassa som mötte mig. Alla hade tjänat på ett något bättre typsnitt och vitare papper. Nåväl, jag har läst boken och den var riktigt bra, när man väl hittade rytmen.

Margareta, Gustav och Hans är goda vänner och blir en dag vittne till hur deras fäder avrättade på stortorget i Stockholm.

Vad tiden lider blir Gustav gisslan hos kung Kristian, Margareta olycklig och Hans ”tröstar” henne och hon blir med barn. Gustav återvänder, Margareta har fött en son, Henrik, utom äktenskap och Hans jobbar som skrivare och så småningom i tjänst hos Gustav.

Gustav utser sig till Kung av Sverige och ”importerar” en drottning från Tyskland, Margareta ”tvingas” gifta sig med Hans och hon får jobbet som kammarjungfru hos drottningen. Det går inte så länge förrän hon är kungens älskarinna och får en son, Johannes, nästan samtidigt som drottningen får en son, Erik.

Planer på att störta kungen  smids och många är delaktiga, men skall det fungera med krut?

Ja, nog skulle detta kunna vara på detta sättet. Blom skriver på ett påläst sätt, fakta stämmer och bitvis är det riktigt spännande att läsa om Europa och båtfärder och silverskatter, stölder och svek men också list. Margareta är listig på många sätt och framstår som stark i en tid då fruntimmer inte hade så mycket att säga till om.

Klar 3:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s