En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick, B Wahlströms, 2008

En fantastisk bok tycker jag. Hugo, som är 12 år, bor på en tågstation i Paris under 30-talet (ungefär). Där bor han själv sedan pappan omkommit i en brand och farbrodern försvunnit…nån måste ju sköta klockorna…Så länge de går rätt kommer ingen att undra om något är fel. Hugos hemlighet är en mekanisk docka som pappan hittat på en vind och som sedan Hugo räddar efter branden. Laga den, blir hans mål och pappans anteckningsbok är en viktig del i arbetet.  För att äta och laga dockan måste Hugo stjäla.

Hugo blir emellertid ertappad då han försöker stjäla i leksaksaffären och blir av med anteckningsboken men får samtidigt kontakt med leksaksaffärens ägares adoptivdotter, Isabelle. Boken måste han ha tillbaka och Isabelle lovar att hjälpa honom. Bitvis är det riktigt spännande och hela tiden håller man tummarna för att det skall gå vägen och hur skall man starta dockan och vad gör den?

Boken är en blandning av berättelse och seriebok och där får bilderna tala för sig själv. Selznicks beskrivningar av personer och omgivningar i bild men också i text är fina och visst är det orättvist att den unge biografskötaren får sparken för att han ”smugglar” in barn som inte har råd att betala.

Jättefin bok som filmatiserats i regi av Martin Scorsese och har sverigepremiär den 16 mars, 2012

Klar 4:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s