Dagens Harri

Dagens Harri av Susanna Alakoski, Alfabeta. 2011

Efter att ha läst Svinalängorna och Håpas du trifs bra i fengelset blev jag nyfiken på denna barnbok av Alakoski. Tiia, vars mamma är död, lever med sin pappa och allt är ”väldigt vanligt”. Tiia är allergisk mot alla pälsdjur och bästa kompisen Peggi är det också, som tur är för alla andra har ju djur… Tiias pappa och Peggis mamma är goda vänner och brukar bla fira jul tillsammans. Alakoskis beskrivningar av barn och deras tankar och handlingar i en fjärdeklass känns trovärdiga och det är en stor fröjd att läsa om Tiia och hennes tankar bland annat på skolavslutningen i kyrkan.

I klassen är det mycket som händer och mycket kretsar kring allergier, husdjur, skilsmässor, ätstörning, sprutparfymer, bus och bråk och en snyting på näsan.

Varför heter boken Dagens Harri? Jo, Tiia känner en massa för Harri, som är en klasskompis. Hon gillar honom, hatar honom, tycker om honom, tycker illa om honom ja, alla möjliga känslor, till och med kär i honom? Kan man vara kär i någon man inte gillar? Då hon kommer hem från skolan blir det ofta att hon berättar vad Harri gjort eller inte gjort i skolan, för sin pappa. En Dagens Harri-alltså.

Lättsam och rolig och inte alls betungad av missbruk och liknande. Passar bra till högläsning i klassen.

Rekommenderad från 8 år

Klar 3:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s