Brobyggarna

Brobyggarna av Jan Guillou, Piratförlaget, 2011

Jag har läst alla Jan Guillous böcker och kan inte sluta förundra mig över honom samtidigt som jag beundrar honom också med anledning av hans mångsidighet.  Denna bok utspelar sig på 1800-talets slut och 1900-talets början med att tre bröders pappa omkommer under en fisketur. De tre bröderna får plats som repslagarlärlingar och visar sig ha stora begåvningar. De får ett slags välgörenhetsstipendie och får ingenjörsutbildning i Dresden i Tyskland.  Att alla bröderna hade hemligheter för varandra stod klart först när de tog examen och skulle hem till Norge för att liksom ”betala tillbaka” med de kunskaper de fått i Tyskland. Så blir det inte…

Lauritz återvänder till Norge, Oscar till Afrika och Sverre till England.  I boken får vi växelvis följa Lauritz och Oscar under seklets början och genom ww1. Sverres svek och resa till England nämns inte med ett ord så jag antar att det blir fler böcker i denna serie.

Några recensenter har nämnt att hans beskrivning av kärleksscenerna är lite taffliga men det är inget jag störs av och som helhet tycker jag att Ingeborg, som senare gifter sig med Lauritz, framställs som en stark och modig kvinna som med hjälp av, eller tack vare,  Laurits utbildar sig till doktor.

4:a ger jag denna bok och ser fram emot fler. / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s