Afrodite och ödet

Afrodite och ödet av Ritta Jacobsson, B Wahlströms, 2011

I den sjätte boken om Afrodite har Jacobsson överträffat sig själv. Allt i ungdomars värld finns i denna bok, mod, styrka, svek, orkeslöshet, uppgivenhet, hopp, kärlek och ondska.

Afrodite som nu går i nian har, som enda tjej, blivit uttagen till skolans innebandylag och de killar som anser att hon tagit deras plats är mycket missnöjda. Den nya idrottsläraren är ung och har inte mod eller styrka att säga ifrån då Afrodite gång på gång blir osynliggjord vid utvärderingar då de sker i killarnas omklädningsrum. Hon får säga ifrån och upplevs då jobbig. Afrodite måste ständigt bevisa att hon platsar men inte ens hennes pojkvän Alexander vågar ta hennes parti då hon ifrågasätter olika saker. Ted, gympa läraren är djupt nere i spelträsket och har stora skulder till fel personer och lever under ständigt hot. Afrodite hotas också både på Facebook och IRL. Hon utsätts för förtal, hon skadas och missar både match och träning samtidigt som hennes älskade hund verkar vara sjuk.

Det blir riktigt otäckt och jag känner att detta kan vara nog så verkligt för tonåringar och unga vuxna. Att inte våga ställa upp för varandra i ett innebandylag bara för att man är rädd, är kanske vardag för en del.  Att som tjej, bland killar, alltid hävda sin rätt borde inte ligga på eleven. Precis som i Tusen gånger starkare är det tjejen som uppmärksammar problemen och blir då ett problem själv…medan vuxna inte tar det ansvar de borde.

En riktig nagelbitare för 13 år och äldre

Klar 4:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s