Över näktergalens golv

Över näktergalens golv av Lian Hearn, Bonnier Carlsen, 2003

Detta är första boken om klanen Otori de två följande heter På kudde av gräs och Under lysande måne.

En mycket spännande bok från feodaltidens Japan då klanernas krigsherrar styrde och ära och lojalitet värderas högt liksom förräderi leder till tortyr. Makt kan råda både genom list och grymhet men även genom skönhet.
Den 15-årige Takeo räddas av en slump i samband med att hela hans hemby bränns och folket dödas. Det är Otori som räddat honom och sedan adopterar honom. Det Takeo inte känner är sin egen far och dennes hemlighet. Efterhand finner han att allt för många slumpartade händelser sker runt honom och till slut avslöjas hemligheten som går i arv.

Kaede är den vackra flickan som vid 7-års ålder lämnas till Noguchis  borg som gisslan och som används som en bricka i klanherrarnas spel om makten. Hon är nu 15 år och skall bli herr Otoris fru. Kaedes rykte att männen som kommer nära henne dör gör att Arai skickar en tjänsteflicka som följer med Kaede till bröllopet.

Självklart blir Takeo och Kaede kära i varandra…J

Boken är medryckande och välskriven och man känner väl rädslan, smärtan, längtan och lusten hos de olika personerna. Personerna och omgivningarna är fint beskrivna, morden är grymma men författaren hänger sig inte åt alltför mycket blodiga detaljer. Jag kommer att läsa hela trilogin för visst vill jag veta hyr det går för Kaede och Takeo.

4:a / Maria E

Finns även som ljudbok med Shanti Roney som uppläsare

Ps: 2006 följdes trilogin upp av en fjärde del ,Vid hägerns skarpa skri , som var en så kallad sequel som utspelade sig 15 år efter trilogins slut. 2008 kom Och himlens vida väv (femte boken) som är en så kallad prequel – en roman som behandlar upprinnelsen till trilogin, dvs allt det som ledde fram till att Lord Shigeru fann Takeo i den lilla bergsbyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s