Afrodite och sveket

Afrodite och sveket av Ritta Jacobsson, B Wahlströms, 2007

Precis som Afrodite och döden är detta en nagelbitare för unga fast jag tycker nog att den passar vuxna också. Detta är dessutom en alldeles utmärkt bok att ha som högläsning i klassen då större delen  utspelar sig i skolvärlden. ” De ser vad de vill se” är kommentaren om rastvakten som inte bryr sig på skolgården.

Av en slump hamnar Afrodite mitt i ett inbrott kombinerat med en brand och mysterierna tätnar. Flera av skolans ”lunga” elever börjar bete sig konstigt/annorlunda, de stjäl, hotar, vandaliserar, till och med misshandlar. När Afrodite efter många konstiga händelseförlopp frågar Simon och Marko, så ljuger de henne rakt i ansiktet.  Efter det för hon dagbok och försöker få fler av de ”rädda” att berätta för då kan de göra något tillsammans, men de flesta är för rädda. Afrodites vänskap med Linus håller precis på att bli till kärlek då brandvarnaren börjar tjuta… men mycket skall hända ännu.

Afrodite ”snokar” vidare och snart hotas även hon på det mest djävulska sätt man kan tänka.

En bra skriven, spännande, bok för unga. Sätten att hota med och visa makt är otäcka och med hjälp av redan svaga och utsatta barn utövar gänget hotelser om våld på olika sätt om barnen inte gör som de säger. Det är bara att hoppas att det finns flera Afroditor i våra klasser som vågar reagera och agera.

Rekommenderas från 12 år

Klar 4:a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s