Svikarboken

Svikarboken av Linn Hallberg, Rabén&Sjögren, 2007

Detta är tredje boken om klassen där Kompisboken, och Bästisboken
är de andra.

Klassen skall snart börja sexan och skolstarten inleds med en klassresa. Före denna klassresa har det hänt massor med saker under sommarlovet och inget är som förut. Kemal som var klassens ledare bland killarna och Auriel bland tjejerna får sina cirklar rubbade och varken klassresan eller skolstarten blir vad de har tänkt sig. Auriel luras av äldre tjejer och väver tt nät av lögner för att få gå med på högstadiedisco och Kemal blir utfryst och börjar skolka. Fröken är fundersam och förbryllad, vad händer?

Klara och Anton som delar Kompisboken och skriver i den får det inte så lätt. Klara bryter mot löftet att inte ta med boken med gör det och givetvis hamnar den i fel händer. ..

Att vara 12 år och kär, vara från annat land, annan kultur, eller bara vara 12 är inte så himla enkelt som alla vuxna tycks tro.Vad är rätt och fel spelar stor roll i denna bok och frågan” hur väl känner vi varandra-egentligen” tas till sin spets. Är vi så schyssta mot varandra som vi tror?

Jag tycker inte att boken riktigt når i mål med ”lösningar” men det är väl så i verkligheten också. Allt löser sig inte och vi fortsätter att se mellan fingrarna. Klara är den observerande och lite lik Signe i Tusen gånger starkare men inte heller där når Hallberg fram. Kanske måste man läst de båda andra böckerna före?

10-13år

2:a / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s