Spela död

Spela död av Peter Abrahams, Bonnier Carlsen, 2005

Detta är den första boken om Ingrid Levin-Hill som bor i Echo Falls. Ingrid är 13 år och bor med sin bror, Ty, sin mamma och pappa och hittehunden ”Nigel” som tyckte att Ingrid kunde bli en bra matte.

Ingrid älskar teater och Sherlock Holmes och på något underligt sätt dras hon in i mysterier. Denna gång för att hon inte tror att mamma skall hinna i tid för att skjutsa henne till fotbollsträningen. Snabbt beslut, jag springer dit, tänkte Ingrid och rusade iväg. Men hon hamnar vilse och träffar på en tant ”Crazy Cate”( gissar jag att hon heter för i bokens översättning blir det Knäppa Kate). Kate bjuder in henne och beställer sedan en taxi åt Ingrid så hon säkert skall komma dit hon skall. Någon dag senare läser Ingrid att Kate hittats död, troligen mördad, och att en brottsplatsundersökning börjat. Dessvärre kommer Ingrid på att enda stället hennes fotbollsskor kan vara är hos Kate, hon måste ha glömt dem där då Kate började prata teater. Så börjar det hela…

Ingrids farfar är lite egen och är inte ett dugg intresserad av att sälja mark till rikaste familjen i trakten för att de skall bygga hus och bostadsrätter där. Detta löser han på ett eget sätt.

Abrahams skriver lätt och språket är på en bra nivå, inte alls barnsligt men heller ej för komplicerat. Läser man noga så märker man detaljerna i samma takt som Ingrid och missade man något så finns de att läsa om man gör en tillbakablick. Jag tycker också att Ingrid känns äkta, som en 13-åring med skola fotboll, teater, kompisar, ovänner men även avundsjuka och början till förälskelse kanske.

Jag gillar Echo Falls mysterier och ger denna bok en svag 4:a, eller en stark 3:a. -Bok två heter Bakom ridån och bok tre heter I mörka skogen.

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s