Tyskungen

Tyskungen av Camilla Läckberg, Forum, 2007

Efter min förra upplevelse med Läckberg, som var duktigt negativ, blev jag uppmanad att läsa en annan av hennes böcker. Sagt och gjort, det blev Tyskungen. Boken handlar om Erika Falks eget förflutna och familjehemligheter. Allt börjar med att hon hittar en gammal nazistmedalj i sin mors gömmor och letandet efter varför den finns där inleds med ett besök hos en gammal historielärare.

Två dagar efter Erikas besök och frågor hittas läraren död. Upprörd och än mer förbryllad börjar hon läsa sin mammas gamla dagböcker som skrevs på 40-talet under brinnande krig. Erika identifierar en av sim mammas väninnor från den tiden och ställer några frågor. Dessvärre har hon Alzheimers och tror efter ett tag att Erika är sin mamma Elsy. Besöket skapar fler frågor men några dagar senare är även Britta död…nu börjar det skorpa till sig.

Patrik, Erikas man och polis, är pappaledig fast det är svårt att inte bry sig i utredningen och lite fuskar han med att kollegan Anna passar Maja ibland. Parallellt med denna nutid följer vi Elsys dagar under 1945, hennes vänner Erik, Britta, Axel, Frans och hennes stora kärlek Hans. Boken är ok och har en tydlig röd tråd i Erikas jakt på vetskapen varför hennes mor aldrig varit riktigt glad. Jag tycker att boken var ganska dyster och många har levt med ångest länge och egentligen är det inget bra slut i denna bok heller och jag tycker att boken lämnar fler frågetecken än den rätar ut och mycket kan man bara gissa ex:

  • Hur går det för Per och mamman Carina?
  • Hur går det för Patriks ex fru Karin?
  • Vad händer med Kjells relation till sina barn?

Nä, det blir ingen fler Läckberg för min del men denna får en 2:a för den röda tråden som man tydligt kunde se mellan nutid och dåtid. / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s