Norrlands svårmod

Norrlands svårmod av Therése Söderlind, W&W, 2010

I byn Ringarkläppen bodde Anna, storebröderna Charlie och Mattias med mamma och Pappa för 16 år sedan. Då tog livet en annan vändning, något hände. Anna var bara sju år och skickades till moster Erika samtidigt som alla andra i hennes familj försvann. Nu är Anna 23 år och livet är allt annat än enkelt, uppväxten hos moster Erika där Anna blev storasyrra var inte heller enkel. Anna träffar ungdomsledaren Petter och inleder ett destruktivt förhållande med honom. Anna bor nu med sin kompis Mirja och det är hon som får Anna att ta tag i sin historia…Vilken är ett svårmod på alla sätt och vis. Lögner och antaganden, kärvhet och undertryckta känslor avlöser varandra då Anna kommer ”hem”.

Jag tycker att Therése Söderlind på ett bra sätt fångat karaktärerna i denna berättelse. Jag kan liksom känna igen många från min egen barndom då jag hälsade på hos farmor och farfar. Tempot är precis lagom långsamt som det skall vara i inlandet. Jag har inte bråttom och läser förnöjt vidare. Söderlind varvar inledningen av boken med Anna 7 år, Anna 13 år och med Anna 23 år och det känns helt naturligt som att man är i huvet på Anna. En mycket stark och bra läsupplevelse utan en massa blodiga lik och psykotiska mördare och feta kriminalare; alla dessa lyser med sin frånvaro och det tackar jag för.

”Jag skall aldrig bli som morsan” eller ”jag skall aldrig göra som morsan” är två meningar man kan undra över medan man kämpar med varför man kämpar, jag är ju redan som min morsa i många stycken men jag är medveten om det och kan välja bort det jag ogillar, Anna visste inte…

Klar 4:a   / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s