Lillmus 2 & 3

Lillmus, vår hjältinna av Jennifer och Matthew Holm, Damm förlag, 2007

Detta är bok nummer två och lika bra som ettan. För Lillmus är skolan ett nödvändigt ont, ja, lektionerna känns som att sitta i fängelse och idrott skall vi inte bara tala om. Lillmus har haft feber, ont i svansen, glömt skorna mm för att slippa, men nu är det spökboll på schemat och alla måste vara med ”för det ingår i kursplanen och det kommer att synas i betyget!” säger idrottsläraren.

Lillmus bäste vän Vilmer tränar henne att bli bättre i spökboll men allt är katastrof. Å, tänk om det kunde bli jordbävning så skolan faller i en grop eller en meteor som krossar skolan, tänker Lillmus men sakta kommer så dagen med Spökboll och med vetskap om detta skriver Lillmus ett testamente för detta kan aldrig gå bra…eller?

Underbara teckningar och finurliga fantasier, Lillmus är min hjältinna igen och på något sätt är hon lik Kalle i ”Kalle&Hobbe”.

Klar 4:a   / Maria E

Lillmus, strandbruden av Jennifer och Matthew Holm, B Wahlströms, 2008

Detta är bok nummer tre och Lillmus drömmer om den perfekta vågen och att kunna surfa på sommarlovet. Skolan har aldrig varit så bra som denna sista dag före sommarlovet och sista lektionen går som i en dröm…

Del av semestern skall vara på stranden och bilresan dit är låååång, men belöningen är surfing, solning och snorkling och precis som på sista lektionen finns det småfisk, sjögräs, korall, sjöstjärna, blåmussla och haj…aj,aj, Lillmus får bråttom upp. Vad skall man göra? Lek med Lillpip! Det visar sig vara ganska kul att leka med lillebror, fast ändå inte och när Lillmus tycker att det inte finns någon hon kan leka med blir Lillpip sårad och ledsen och rymmer.

Jättekul bok, igen, men med lite mer tanke bakom. Även om Lillmus är liten är hon Lillpips stora idol.

Klar 4:a   / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s