Nyckelbarnen

Nyckelbarnen av Sara Kaderfors, Bonnier Carlsen, 2010

 Att vara 11 år, snart 12 måste vara frustrerande många gånger. Varför lyssnar ingen på vad vi säger? Frågar sig barnen ofta. Vad gör man efter skolan då fritids har stängt och mamma jobbar till kl sju och pappa är bortrest? Plötsligt befinner sig Siri och tre av hennes kamrater i ett vacuum mellan skoltid och hemma. Ingen verkar ha koll. Siri blir kompis med Linn och Leo som bor i samma trapphus och tillsammans med Nizar, också från klassen hittar de på en massa… Mest går det ut på att göra livet surt för Maggan, läraren som gör varje dag till ett helvete för Leo och rektorn som inte tar tag i detta fast barnen pratar med rektor och kurator och föräldrar blir det ingen skillnad. Surt!

Parallellt med skolans bekymmer har alla familjer en hemlig ”agenda” där barnen inte har full insikt, inte hos varandra och inte hos sig själva.

Siri är en klok tjej som ser orättvisor och vågar ta ställning, hon påminner lite om Saga i ”Tusen gånger starkare”. Tveksamt följer hon med men känner också att det är fel många gånger, men ändå spännande.  Jag tycker att detta är en bra bok om hur det kan vara i en 5:e klass och vinklat från barnens perspektiv. Boken visar också på hur mycket barn observerar utan att veta vad de ser och hur de sedan reagerar då orden inte passar ihop med vad de sett.

Sensmoralen: Tala alltid sanning, då behöver man inte komma ihåg vilka lögner man sagt till vem.

Passar 10-15 år

3:a   / Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s