Larklight & Starcross

Larklight av Philip Reeve, B Wahlströms, 2008

En fantasy berättelse som är oerhört Jules Verne inspirerad men plockar även delar ur Världarnas krig och Star Wars  i en salig blandning. Storyn är förlagd till mitten av 1800-talet och britternas översittarsätt skiner igenom allt. Det är de som är smarta, kan tänka och klä sig rätt, de är normen och de som gör det rätta… Avvikande göre sig icke besvär.  Art och Myrtel, två syskon,  bor i ett hus som heter Larklight. Det ligger på baksidan av månen och är inte så synligt från övriga rymden.  Pappan är vetenskapsman och tycker om att studera olika typer av livsformer, mamman är död. För att de inte skall sväva runt har huset en gravitationsgenerator som stabiliserar livet. Allt är lugnt på så sätt tills en dag då jättespindlar invaderar huset, fångar pappan medan Art och Myrtel lyckas fly i livbåten. Livbåten landar på en plats där det finns ett otal otäcka varelser bla burkmalar. De träffar på rymdpiraten Jack Havock och hans , minst sagt, udda besättning som påminner lite om Jack Sparrows besättning.

Art är bokens berättare och då Myrtel kommer ifrån honom finns det utdrag ur hennes dagbok för att följa henne med. Kärlek då? Jo, men bara ytterst lite. Jack blir kär i Myrtel, fast hon har glasögon vilket förvånar lillebrorsan Art. Ssil, en blå ödla, är en av Jacks besättning. Hon sköter fartygets framfart och även hon är kär i Jack, dock obesvarad.

Brittiska imperiet är det rådande och de har i stort herraväldet över hela världsrymden. På de olika planeterna och månarna bor det olika livsformer, mer eller mindre mänskliga.

Boken är illustrerad och lättläst men skulle tjäna på att ha kortare kapitel. Bilderna skulle man kunnat ta bort och ett bättre resultat med egen fantasi kunde skapats.  Rek: 10-15 år

3:a  / Maria E

Starcross av Philip Reeve, B Wahlströms, 2009

Efter förra äventyret behöver Larklight en grundlig renovering. Det är hantverkare och oljud överallt och just då kommer en inbjudan att besöka Starcross, ett exklusivt hotell i det exotiska asteroidbältet kring Mars. Vi är nu på mitten av 1800-talet.

Väl där är det något som inte är riktigt ok. Myrtel är sur för att Jack inte svarar på hennes brev och hela tiden är det som om någon vill sälja hattar till dem. Hattarna är dock inte vad de verkar vara och Starcross flyttar sig ständigt mellan olika tider i tunna tidsprickor som verkar framkallas av en maskin i källaren och vid närmare undersökning av den är det hopbyggda delar av gravitationsgeneratorn som lovades att skrotas då den plockades bort från Larklight. Tidsprickan har fått Jack att hamna på samma ställe men det har andra också gjort.

Äventyren är lättsamma och denna gång gör de en snabbvisit i framtiden, till ”slutet”. Alla från förra boken är med och de börjar kännas bekväma att läsa om. Blandningen mellan ”Pirates of the Carribean”och ”Star Wars” finns där, med illustrationer som för en tillbaka till böcker av Jules Verne  (viken lätt hade kunnat skriva dessa böcker)

Det är fortfarande Art som berättar och Myrtel som tar vid då de är separerade. Storyn fungerar bra och det är inte alls konstigt att de kan andas i rymden…    rek. 10-15 år

Stark 3:a denna gång  / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s