Eskort

Eskort av Christina Wahldén, Tiden, 2003.

Ebba går andra året på gymnasiet, hon är smart och klarar skolan bra. Hon bor i ett radhus utanför Stockholm med sin mamma, hennes nya kille och två småsyskon. Det är en fin skola Ebba går på förstår man då de flesta som går där kommer ifrån fina och rika familjer. Där går Jossan som blir Ebbas ”bästis”. Jossan har allt, pengar, villa på landet, alltid nya märkeskläder och dessutom ett hus utanför Cannes. Allt det som Ebba vill ha, men hur skall man få det med en morsa som jobbar på posten? En löpsedel lockar Ebba till att starta en hemsida där hon filmar sig själv och låter sig eskorteras mot betalning. Hur enkla stålar som helst!! ”Se men inte röra” är hennes motto. Men faktiskt strömmar pengarna in och bara genom besöken på hemsidan kommer det tusentals kronor och än mer då hon går på middagar. Pengarna shoppar hon upp, kläder, smink, gym-kort och skor, det finns inga gränser… Ebba blir uppspelt av uppmärksamheten och dras in i en snabbare spiral.

Men visst finns det gränser… Sommaren före trean kommer att sluta abrupt och när en av kunderna visar sig vara Jossans farsa blir det inte lika enkelt.

Jossan, som vi inte lär känna lika väl, vill bara vara en vanlig tjej. Inte ha en massa krav på sig för att man heter något särskilt i efternamn.

Boken skildrar väl den frustration man kan känna av att inte kunna köpa den speciella saken man så hett önskar och som andra skulle bli avundsjuk på av att man hade. Men skildrar också tron av att pengar och dyra kläder gör att man blir bättre. Jag tycker om Ebba när non naivt tänker ” är de så dumma får de skylla sig själva”. För det visar sig att även kunderna tänker samma sak fast tvärt om, ”är hon så dum får hon skylla sig själv” Och visst är allt ytligt, hur man ser ut, vilka man umgås med och var man är, istället för vem man är. Tyvärr kan det nog vara många tonåringars vardag.

Författaren är kriminalreporter vid Svenska Dagbladet (var det i alla fall 2003) och har gett ut tre böcker innan denna: Kort kjol- 1998, Cell grön- 2001 och Heder- 2002

3:a / Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s