Giraffen och Pelikanen och jag

Giraffen och pelikanen och jag av Roald Dahl, Tidens förlag, 1987

Ett litet guldkorn jag hittade på loppis. Boken handlar om drömmar som blir sanna och om tre omaka vänner som har ett koncept där alla behövs. I titeln saknas apan som är ett måste i SFPB- Steglösa Fönster Putsar Bolaget, fiffigt va!

Giraffen som är en Girland-giraff är den steglösa stegen, apan är putsaren och pelikanen är hinken och tillsammans flyttar de in i den gamla konfektbutiken bredvid Billy. SFPB är hungriga och har inga jobb. Men så plötsligt får en rik herre med ett jättestort hus med många hundra fönster syn på deras annons och anställer dem. Bara efter några dagar upptäcker han vilket mervärde dessa figurer har, utöver att putsa fönster, och han ger dem ett bra erbjudande.

Boken är fylld med roliga illustrationer av Quentin Blake och är också rolig, lite spännande och full av överraskningar på gränsen till galet. Insprängt i prosan finns verser på rim som de olika djuren sjunger/pratar mellan varven då de är glada. Vilket de verkar vara alltid och bekymmersfria…allt löser sig nog bara man får valnötter, lax och tingeltangelblommor. Och godis förstås.

Vad händer med konfektbutiken? Ja, det får den som läser boken reda på.

4:a  / Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s