Respekt- en sexbok för killar

Respekt– En sexbok för killar av Inti Chavez Perez, Alfabeta, 2010

Äntligen!- Denna bok saknas nog i de flesta tonårskillars bokhylla, ändå är den superviktig. Varför? Jo, många tjejer läser kärleksromaner och med det menar jag allt ifrån ”hålla handen”-böcker till ”Grottbjörnens folk”-böcker och kan då ta del av kärlek och sex på olika sätt, oftast på ett romantisk sätt. Många killar läser” Sune och Bert”- böckerna men går inte över till kärleksböcker på samma sätt som tjejer utan fortsätter med ex fantasy och visst finns det kärlek i dessa böcker men inte alls på samma sätt och då går killarna miste om kärleksbitarna och romantiken.

I boken Respekt tar Perez upp detta. Hur skildras sex och kärlek för killar och hur är det egentligen? Hur funkar tjejer, hur visar man respekt och hur är det första gången? Men han tar också upp frågor om utvecklingen av den egna kroppen, är man bög eller strejt och porr.

När jag läser denna bok blir jag glad och samtidigt ledsen. Varför måste man köpa en sådan viktig bok. Den borde delas ut till alla killar på deras 15 –års dag eller då de går i åk 9. Många våldtäkter och andra våldsbrott mot kvinnor skulle då kunna utebli om killarna tog sig tid att läsa boken.

Jag kommer att ge denna bok till min son på hans 14-års dag. Jag hoppas och tror att han kommer att läsa den även om han säger att han inte gör det, för det är en bra och viktig bok.

Perez är som en schysst storebror, står det på baksidan, då jag själv inte haft någon storebror  kan jag inte jämföra men vissa saker pratat man ju inte med föräldrarna om…och då är det bra att ha denna schyssta storebror till hands. Perez har jobbat som sexualupplysare i flera år och har pratat om sex och kärlek med killar i skolor och på ungdomsgårdar i hela Sverige.

Klar 5:a en bok för alla 15-åringar och jag tycker nog att tjejer kan läsa den tillsammans med killar. Kanske på biologi på skolan.

/ Maria

Ett svar till “Respekt- en sexbok för killar

  1. Snoffsan Utter

    Det är en feminist-genus bok som är starkt mansfientlig.
    Kastas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s