Små flickor och stora

Så här på internationella kvinnodagen och tillika fettisdag vill jag visa upp en riktig godbit:  Små flickor och stora av Carin och Stina Wirsén, Bonnier Carlsen, 2004

Detta är inte vad man kan tro, en bilderbok för barn i åldrarna 3-6 år, Långt ifrån.  Texten i boken är till en början på skrivstil och kanske medvetet vuxet. Barnet ser en helt annan berättelse i bilderna.

Boken börjar med att den lilla flickan (dottern), glad och trallande, får veta att klädvalet hon gjort var fel och blir av den stora flickan (mamman) påklädd en helt annan, en mycket bättre klänning… Inga val dottern gör, är rätt val, det borde hon väl förstå?

Återigen en bok där barn och deras val inte respekteras av den vuxne ochdär de  hela tiden osynliggörs.

Den vuxna (mamman) i boken lär man aldrig känna och hon tecknas heller inte fullt ut, kanske för att det är så dottern ser henne. Dottern har heller inget namn i boken, men detta känns underordnat och saknar betydelse.

 Till sist får dottern nog( tack o lov)…bokens text ändrar sig också och blir lättare att läsa, så att även vuxna skall förstå. 

Hur ofta kränker vi vuxna ett barns vilja och önskningar, och tycker att barnen skall se på saken med den vuxnes värderingar?

 Carin Wirsén står för texten och Stina Wirsén för illustrationerna i denna, som jag tycker, lite ovanliga bilderbok.

Samspelet mellan dem är fantastiskt och det här är en bok som är så genomtänkt och läcker i illustration och form att man bara måste ta upp den och titta i den och då går det inte att sluta läsa …

Jag tycker nog att detta mer är en bok för stora flickor än för små. En sagobok för föräldrar som inte får glömma sina barn och som måste lära sig att se dem.

Lyckligt slut… jorå, de ritar en saga tillsammans och kramas för, trots allt, så älskar de varandra.

Klar 4:a / Maria

Ett svar till “Små flickor och stora

  1. i want to get one

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s