Rättvisans Riddare

Mats Wänblad, Rättvisans riddare, Tysons Tänkeböcker del 1,                                2007, Tiden förlag

Tyson är 11 år och ganska ny i klassen. Hans mamma fick sparken från sitt jobb efter att sagt ”sitt hjärtas röst” till chefen, då flyttade de till samma hus där mormor och morfar bor.

Tyson saknar sin pappa som han aldrig träffat men han vet, eller tror sig veta, att han är en boxare från USA. I klassen finns jobbiga Mona som vet allt, störiga Simon som aldrig kan vara tyst, tysta Meilo som är kär i Siri och många fler. Vad gör man med alla orättvisor som man se? Hur skaffar man sig nya vänner? Hur pratar man med tjejer som vet allt?

Tyson skriver i sin tänkebok och dialogen med sig själv känns naturlig och lillgammal (precis som om han vuxit upp själv med mamma och morföräldrar, vilket han har.) Hur skapar man svartsjuka? Tyson får underbara råd av sin morfar, men det går inte alls som planerat, fast bra ändå, kanske.

Röda tråden utanför klassen är Tysons letande efter pappan och mammans oförståelse för detta. ”Tids nog skall jag berätta” säger hon ständigt. Att Tyson själv är brun med krulligt svart hår gör ju att några boxare kan väljas bort.

En jätterolig bok med korta och bra kapitel. Lättläst för ca 10-14 år

Jag tror att den lockat fler läsare om omslaget varit annorlunda.

4:a får den av mig / Maria

Ett svar till “Rättvisans Riddare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s