Kiki Strike x 2

 Kiki Strike- Skuggornas stad, Kirsten Miller, Damm förlag, 2007

Ananka Fishbein går på ett ”lite finare” högstadium där den obligatoriska ”tuffatjejklickens” ledaren består av en avsatt monark, Prinsessan Sidonia från Prokordien. En lördag morgon rasar parken in i Anankas kvarter och ett stort hål är resultatet. Medan hon står och tittar klättrar det upp en figur ur hålet och vinkar åt henne. Ananka klär sig snabbt och springer ut för att utforska det hon just sett och det är början på ”Skuggornas stad”.

Kommunen skottar igen hålet och livet går vidare.

En dag noterar Ananka en ny tjej på skolan, liten med vitt hår, hon påminner om någon. Ananka bestämmer sig för att följa efter och det är början på en trevande och osäker vänskap.

Kiki Strike tar med Ananka till olika scoutklubbar för att titta på tjejer med olika kvaliteér och till slut kallar hon alla som hon spanat in till möte:

Oona – kan dyrka lås och förfalska intyg mm, Dee Dee – mästare på sprängämnen och kemi, Betty – bäst på förklädnad och skrädderi, Luz – suverän på mekanik och teknik, Ananka – modig, nyfiken med stort bibliotek men främst för att hon såg/hittade Kiki.

Dessa sex udda tjejer bildar Irregulars. Tillsammans utforskat de en dold ”stad” under New York som användes av smugglare och banditer på 1800-talet. De till och med kartlägger den.

Kiki är inte 100% ärlig då hon berättar om uppdraget som hon vill ha hjälp med och en förtroende kris uppstår då en av tjejerna nästan stryker med och guldet försvinner och det gör Kiki också.

Det tar lång innan de träffas igen och då kallas Irregulars in för att hjälpa till igen, något motvilligare. Det blir spännande och inte alldeles förutsägbart, många råttor och skelett. Det blir bal med oväntat slut.

Ananka är jaget och berättaren och det gör hon bra. Många sidor med fakta gör att boken blir mer som en fördjupad dagbok ibland men det känns okej. Lite för långa kapitel för min smak. Boken passar för 10-15 år

Klar 3:a- kortare kapitel hade gett högre betyg   / Maria E

Kiki Strike- Kejsarinnans gravkammare, Kirsten Miller, B Wahlströms förlag, 2008

Här kommer den fristående fortsättningen, denna gång inte så mycket under jorden utan mer på ytan. Men det är under jorden det hela börjar igen då de hittar en pojke från Taiwan under en låda som försöker gömma sig för alla aggressiva råttor i tunnlarna.

Tjejerna i Irregulars träffas och Oona vill berätta…men något kommer mellan. Kiki är borta, stora ekorrar härjar i New York och någon har varit ner i Skuggornas stad. Oona kommer aldrig till skott med sitt ärende.

Ananka riskerar att bli ivägskickad till ett avlägset internat, lögnerna och skolket får hennes föräldrar att se rött, ja de till och med låser in henne, försöker i alla fall. Kikis liv är (som alltid) i fara och Verushka är förgiftad. Betty verkar ha fallit för fel kille men det är  egentligen Oona, som är mest illa ute av dem alla. Lester Liu, Oonas pappa och ökänd smugglare och ledare för Fu-Tsang-gänget, söker upp henne i förhoppning om att det ska blidka spöket efter hennes döda mamma. Han skickar henne dyrbara gåvor och ber henne om hjälp att ordna en utställning på museet över en kinesisk kejsarinnas mumie han har i sin ägo. Blir Oona blidkad? Är Oona är med på pappans det hela eller spelar hon ett farligt dubbelspel? Snart är tjejerna indragna i en härva av hemligheter, fler och farligare än de någonsin stött på tidigare och de vet inte vem de kan lita på. Iris har en större plats denna gång och henne kan man lite på.

Boken skulle bli bättre om det inte var så långa kapitel och så himla många sidospår. Alla hänger ihop i en röd tråd, till slut, men det blir lite för spretigt när det kommer in psykologer som observerar speciella bara, sextåiga katter och exotisk mat, konstförfalskning, barnsmuggling samt Anankas egna bekymmer med sin skolgång eller brist på den.För att inte tala om Howard,  en vuxen man som rymt hemifrån för att han trodde att hans familj hatade honom sedan han gjort av med alla pengarna, helt onödigt sidospår.

Ananka är rolig att lyssna till hon är stor del av behållningen.

3:a denna gång också- inte lika stark / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s