Fritt Fall

Av Roderick Gordon och Brian Williams, Rabén och Sjögren, 2010 Tidigare titlar av samma författare: Tunnlar, 2007, Djupare, 2008. Se tidigare recensioner.

 Äntligen kom den tredje boken ut, den om Will och hand kompis Chester och deras äventyr i jordens inre. Den förra boken slutade med att han föll ner eller rättare sagt kastade sig ner i Djupet för att undkomma Styxarna.

Fritt fall börjar där och det är allt annat än enkelt. Hot och våld, vänskap och förtroenden sätts på prov allt medan de försöker ta reda på var de är. De upptäcker snart att de inte är ensamma. Underliga och farliga djur finns här, liksom vänliga människor men också de farliga och opålitliga Rebeccorna, styxtvillingarna som levt som Wills syster på ytan finns nu också i djupet.

Martha är en kvinna det träffar som har en underjordisk trädgård. Hon har förlorat sin son och hjälper dem, men Elliot som har brutit armen och blivit infekterad måste ha mer hjälp än ömma ord.

Will och Chester ger sig ut på jakt efter medicin men träffar på så mycket annat. En Ubåt? Jo det är säkert.

Gravitationen är låg och det är lätt att röra sig och rätt som det är stöter se ihop med en av Rebeccorna. Dr Burrows, Wills pappa, har träffat den andra Rebecca och snart är alla på samma ställe ett kort tag.

En explosion gör att de kommer ifrån varandra och Will och hans pappa är till och med uppe på ytan men vänder ner igen …

Wills mamma då? Jo, hon vaknar till på vårdhemmet där hon finns och drar där ifrån. Flyttar och skaffar sig ett jobb och börjar faktiskt att bry sig. Hon börjar leta spår efter Will och Rebecca men också ledtrådar som hennes man lämnat efter sig.

Det går så bra för mrs Burrows att hon blir ett hot och styxare tar henne ner till kolonin för att få ur henne vad hon vet, det svarta ljuset används…

Boken är spännande och inte helt förutsägbar. Mrs Burrows är modig och målmedveten. Att Wills bror, Cal, bara dödades och sedan svävade iväg i djupet och att mannan också dödades men drog med Rebeccorna i fallet har jag lite svårt att smälta. Men det skulle inte förvåna mig om de dyker upp i nästa bok ”Närmare”. Drake är på ytan och försöker hjälpa Will att hitta viruset ”Dominion” som skall förgöra världen, innan det är för sent.

Bra bok, 609 sidor, jag tappade inte lusten att läsa klart. Ibland blir klättrandet och trevandet lite för mycket men boken håller ändå ett ganska högt tempo och växlar bra mellan de olika händelserna.

Stark 3:a   / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s