UTRENSNING

Utrensning av Sofi Oksanen, Albert Bonnier förlag, 2010

Boken utsågs till vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2010. Handlingen utspelar sig i Estland men i olika tider. 1992 hittar Aliide en ung kvinna avsvimmad i hennes trädgård. Kvinnan heter Zara och har lyckats fly från en hallik i en traffiking härva. Aliide tar hand om henne i sitt hem och allt eftersom uppdagas det att Zara inte är någon främling utan en nära släkting.

Parallellt med denna händelse får vi följa Aliide under krigsåren och åren därefter. Estland är ockuperat och Aliide blir kär i svågern som är motståndsman. Hon fogar sig dock i att gifta sig med Martin som tillhör det ”rätta” partiet för det var bäst så. Aliide tvingas göra många obehagliga val men det är de gånger brist på val, är valet som gör livet svårt för henne. För det får hon leva under många år av spott och spe från grannar mf. Samtidigt får vi följa Zaras kamp från helvete mot hopp om frihet via Aliide som ännu inte vet något alls. Bägge har fram till de möts förnedrats och hotats, dödat och överlevt.

Vad gör Aliide med Zara då hon till slut lístar ut vem hon är?? Läs boken!

Klar 3:a    / Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s