Karin Månsdotter

Karin Månsdotter, en historisk roman av Mika Waltari skriven 1943, i Finland mitt under andra världskriget. Utgiven av W&W på svenska 1943.

På baksidan av boken kan man läsa denna långa mening:

När en modern författare av Mika Waltaris mångfrestande typ- den främste i sin generation av finska diktare- företar sig att i romanform skildra detta romantiska livsöde, så möter man den historiskt dokumenterade verkligheten befruktad av en gestaltskapande fantasi och psykologisk institution, som ställer personer och händelser i sällsynt klar och effektfull belysning.

Den kungliga och royalistiska anda som rått i Sverige de senaste veckorna lockade mig att läsa en bok om Karin Månsdotter men också indirekt om Erik XIV, en av Gustav Vasas söner.  Detta utspelar sig i mitten av 1500-talet och Karin är bara 13 år då hon första gången ser Kungen. Lite barnslig verkar hon rakt igenom boken och ett mantra hon upprepar många gånger är :”Kungen kan inta göra fel”. Erik XIV lever inget lätt liv med de två halvbröderna Johan och Karl som vill störta honom. Humöret och psyket går upp och ner och Karin blir vid 16 års ålder gravid och föder en flicka. Hon har då lärt sig både läsa och skriva tillsammans med ett av kungens andra barn. Efter detta blir Erik mer och mer fäst vid Karin och alla andra frillor har inget att hämta hos honom längre vilker gör att livet för Karin inte blir så lätt.

Inget är lätt på 1560-talet …och de som läst historia vet ju hur det slutar.

Lättsam och trevlig läsning som enkelt kan läsas vid sidan om fakta böcker. Utan att göra avsteg från historien gör Mika Waltari en bra berättarinsats.

Klar 3:a / Maria

Ett svar till “Karin Månsdotter

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s