Jävla Lucia

Jävla Lucia av Mårten Melin, Eriksson & Lindgren 2007

Jävla Lucia lockade mig för att det är en kille i huvudrollen och en tjej i titeln.Boken utspelar sig nästan enbart i skolmiljö och i hemarbetsmiljö(läxor)Man kommer i kontakt med klasskamraterna först och sedan kommer Martin( huvudrollsinnehavaren) in i bilden.

Lucia, ny tjej i klassen, får alla gällande ”regler” i klassen att rasa.

Martin, som tillhör de i klassen som varken syns eller hörs och ej heller så ofta utsätts för spott och spe, börjar plötsligt prata i helklass och ta ställning och ifrågasätta.

Martin är kär i Lena och med Lucia i klassen börjar alla bete sig annorlunda…Lena blir kär i Martin…råttor i maten…någon kissar i byxan…fönster krossas…är det Lena som Martin är kär i?…Jävla Lucia!!!

Melins uppbyggnad av klasskompisar får mig att tänka på Pelle Svanslös (Martin), Elaka Måns med Bill och Bull finns där liksom Maja Gräddnos. Slutet får mig mer att tänka på Rosemarys Baby.

Boken tycker jag är bra skriven för målgruppen ( 11-13 år) och språket flyter fint, det är lätt att följa med i boken som både killar och tjejer kan läsa…fast jag tror den lockar killar mer. Min son på 12 år tyckte att boken var bra.

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s