Internetsökningens didaktik

Internetsökningens didaktik av Annbritt Enochsson

Det som inte syns finns inte. Och det som är stort har också mycket innehåll…eller?  Barn är helt underbara när de berättar att en stor dator ger bättre information än en liten dator.

Den fjärde basfärdigheten skulle vara ”förmågan att hantera det stora informationsflödet”. Det är nog ganska rätt, och ju större vår förmåga blir desto större krav ställs det på tekniken. Åtta S, säger Stig-Roland Rask när han beskriver färdigheten, Söka och Samla, Sålla och Sovra, Sortera och Strukturera samt Systematisera och Sammanställa, på sid 11, (Detta fick mig att tänka på vad vi inom det militära kallar ”7S” då vi skall rapportera något vi sett: Stund, Ställe, Styrka, Slag, Sysselsättning, Symbol och Sagesman.) Men jag skulle vilja lägga till två S. Satisfikation och Sluta. Jag vet inte om satisfikation finns på svenska, men det lät bra.

Boken som helhet var ganska intressant och jag håller med om att många äldre tror att ungdomar kan mycket men det är inte alltid så. Jo, visst kan de hantera tangenter och pilar snabbare än oss (kanske) men många har långt ifrån någon djupare kunskap. Vem som helst kan slå i en bok och vem som helst kan leta på Internet, men vad man skall göra med det man hittar i/på boken/Internet det är där vi kommer in som stöd.

Det viktiga är att vi ”äldre” inte fjärmar oss från detta, och tror att det är en ungdomsgrej, utan hugger in på steken med kniv och gaffel, det gör väl inget om inte all sås kommer med, den kan ungdomarna sörpla i sig. Det bjuder jag på.

Det viktigaste tycker jag är kapitel 10 som visar utvecklig hela tiden i form av en spiral. Det börjar på Kunskap om språk och sedan spinner det på. Ju mer man kan, desto mer vill man kunna…Reflektion är också viktigt speciellt som Internet inte bara är av godo och inte heller kan förbjudas eller censureras i all oändlighet, så måste vi prata om det ”dåliga” med barnen.

Då var det dags att bita in i handledningskakan…

 / Maria E

3 svar till “Internetsökningens didaktik

  1. Tror verkligen att vi måste diskutera det ”dåliga” med barnen. Få de att ifrågasätta det de läser. Det måste man ju ocskå göra som vuxen. Tänk på alla konstiga kommentarer om svininfluensan, Tiger Woods….Hur vet vi att det är sant. Alla behöver vi träna vårt kritiska förhållningssätt. Återigen landar vi i det gemensamma samtalet eller hur….

  2. Jag håller med er om att samtal och reflektioner behövs mer utav, viktigt moment i skolundervisningen. Jag tycker det är tråkigt att Enochsson glömmer bort skolbibliotekets resurser i det här sammanhanget. Jag önskar ett bättre samarbete mellan lärare och skolbibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s