Universum i din hand


Universum i din hand- En resa genom rymden, tiden och oändligheten av Christophe Galfard, Volante, 2018
Låter det inte spännande, så säg? Från minsta partikel till största oändlighet tar Galfard med oss på  en fantastisk och otrolig tur och jag får svar på frågor jag inte visste att jag hade. Bara det att ”Om mänskligheten på något sätt kunde utnyttja all energi som solen avger på en enda sekund skulle det räcka för att försörja hela världen med energi i ungefär en halv miljard år”. Ofattbart. Sedan förklaras gravitationen; allt faller neråt men stoppas av olika skikt som har olika densitet. Det går heller inte att dela någonting mer är 26 gånger, då är du på atomnivå…Det behövdes bara sex atomer för att bygga alla molekyler som krävdes för att livet skulle få fäste på jorden- kol, väte, kväve, syre, fosfor och svavel. På engelska förkortat till CHNOPS. En radiakbrännskada kan uppstå då en alfapartikel stjäl elektroner från atomer på huden eller med en högenergisk elektron som kan slå ut andra elektroner på stort avstånd. Medan gammastrålar kan gå rakt igenom kroppsdelar och ställa till oreda där innanför huden och ofta med cancer som resultat, eller genmutationer.
Ja, det var mycket fakta på 430 sidor och jag gillar Galfards upplägg med att vi reser in i atomen och ut i universum och ännu längre bort. Han lyckas också göra stora obegripliga saker begripliga, fast det är ofattbart ändå…
Men kan man verkligen sitta på rad 13 på ett flygplan(sid 148)? Jag har då aldrig sett det förut, kanske vill han bara se om vi är vakna, han hade ju lika gärna kunnat skriva vid en fönsterplats.
Stark 3:a
// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s