Det här är en svensk tiger

Det här är en svensk tiger! av Aron Flam, Samizdat, 2019

”En svensk Tiger”. Alla har sett den och alla har hört det. Själv var jag lärd att man tiger om sånt som skulle kunna röja rikets säkerhet. På baksidan av boken står att läsa: Uppmaningen kom från Sveriges regering i november 1941 i samband med lanseringen av ”Vaksamhetskampanjen”. En kampanj som syftade till att stävja spionage som kunde skada svenska intressen. Med den avgörande skillnaden att Sverige var neutralt och deltog inte i kriget. 

Så vad, exakt, är det som svenskarna uppmanas att hålla tyst om, och fortfarande tiger om?

Flam tar oss igenom historien från den tid vi kristnades till nutid i religionen, från höger till vänster i politiken och från öster till väster i geografin. Inga stenar får ligga still. Jag är imponerad av det arbete som lagts ner och läser med förundran och det är ingen feel good-läsning. Mycket har jag hört om och mycket har jag läst om men som många historiker skriver så är det vinnaren som skriver historien och bestämmer vad som skall vara med och vilka kapitel som läggs i åtsidan. Varför hatar vi judar egentligen? Hur långt tillbaka går antisemitismen, och vilka hatar vi nu, om vi inte hatar judar?

Flam visar på andra nationers syn på Sveriges neutralitet under andra världskriget. Vad tjänade Sverige på att vara ”neutrala” och vilka betalade för våra varor/tjänster? Järnmalm och kullager. Jag har alltid blivit lärd att tyskarna ville åt Sverige för malmens skull och nu visar det vara sant, fast vi sålde den istället för att försvara den. Hur skall vi lära av historien om historien inte berättas? Risken är stor att vi i stället gör exakt samma saker nu och fortfarande säger att vi inget visste eller förstod då misshavanden upptäckts. Men det som slår mig mest är att inget sker av tillfällighet och slump. Någon eller några planerade…med olika mått av moral i kroppen för att nå olika mått av makt.

Mycket tänkvärd bok om synen på vad vi serveras i tidningen och andra medier. Vem står bakom budskapet och vilket syfte finns?

4:a // Maria E

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bruna-boken-001.jpg

Det fanns de som visste och inte teg, men de flesta som tog del av det som hände kunde inte tro att det verkligen var sant, så illa kan det väl inte vara…å va bra att det händer där och inte här. 1934 kom den Bruna boken ut, om riksdagsbrand och Hitlerterror. Efterskrift om den internationella juristkommissionens förhandlingar med inledning av advokat Georg Branting, Sverige. I inledningen läser vi: ”Vår bok avser att ständigt hålla minnet av naziregeringens brottsliga gärningar levande. Den är ett bidrag till kampen mot Hitlerfascismen”.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ladda-ned.jpg

Nu får vi inte använda bilden ”en svensk tiger” utan uppmanas ”att hålla truten” i stället…är det lika illa??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s