Draugen

Draugen 001

Draugen (del 10 i serien PAX) av Åsa Larsson och Ingela Korsell med illustrationer av Henrik Johnsson, Bonnier Carlsen, 2018

Avslutande delen. Och jag är fylld av förväntan; skall detta bli en bok med ett sött och gulligt slut eller kommer världen att gå under? Det finns nästan inget mellanting. För Alrik och Viggo har världen redan gått under och de skall få flytta från Mariefred och Anders och Layla, redan på söndag. Dessutom skall de inte heller få bo ihop längre för Alrik skall till ett ungdomsvårdshem. Total katastrof alltså, och det efter de blivit filmade då de gjort inbrott i skolan för att rädda Iris.

Det Iris avslöjat räcker inte och MagganMigrän och hennes bror smider planer på hur de skall kunna få tag på mer fakta. Viggo kommer dock på en lösning och tillsammans löser de koden och förstår vad som finns i källaren under biblioteket. Draugen. Hur den skall lockas fram och dödas blir det farligaste de gjort.

Det är sista boken och nu går det undan. Ny tråd kommer fram och det är Iris lillasyster och familj. Alrik och Viggo vet inte hur framtiden skall bli, men de lovar att ringa varandra ofta. Alrik blir dystrare än någonsin och Viggo blir mer än vanligt sprallig, men inget hjälper mot det onda i hjärtat. Och när Alrik tappar greppet om Viggo finns inget som kan trösta honom.

Språket är oklanderligt och helt suveränt och vid ett tillfälle förundras jag över likheten mot Harry Potter fast ändå så olika. Även här har man använt häxkonster på förbjudna tider och det är ett brott.  Smärtan i de båda bröderna som får olika utspel är mycket bra beskrivet och att Alrik tar ett beslut som få barn borde få ta, är ett viktigt steg för honom. Här har författarna på ett mycket bra sätt återkopplat till tidigare böcker på ett sätt jag inte minns i de andra. Jag saknar något avslut på de killar som är så dumma hela tiden, vad är deras problem? Men det är ju en helt annan historia, egentligen. En bok som har många bottnar och borde läsas högt på alla skolor.

Slutet gott allting gott…eller? 4:a // Maria E

Tidigare böcker i serien:

Nidstången, Grimmen, Mylingen, Bjäran, Gasten, Näcken, Pestan, Vitormen och Maran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s