Lars är LOL

Lars är LOL 001

Lars är LOL av Iben Akerlie, Lilla Piratförlaget, 2017

Alla i sexan skall få ett fadderbarn, en söt lite förstaklassare, och det har Amanda sett framemot då hon ska börja sexan. Och Adam också som hon är kär i men inte vågar säga något. Men det blir ingen förstaklassare för Amanda, istället får hon vara fadder åt en ny kille i klassen, Lars. Lars har Downs syndrom och Amanda blir besviken och orolig att inte klara av det. Men hon gör sitt bästa och en dag följer hon med Lars hem och det är riktigt roligt att vara hans vän. Men för sina kompisar vågar hon inte berätta att hon tycker det är kul att vara med Lars, vad skall de säga? Så får hon av en händelse reda på att det finns en hemlig blogg som heter ”retardemuch?” där klasskompisar lägger ut bilder på Lars med kränkande och dumma texter till. Hur skall Amanda göra? Är det viktigare att andra gillar en, eller att man själv gör det?

Denna bok var Norges mest sålda barnbok 2016 och jag förstår varför. Amanda är som en åsna mellan två hötappar och vet inte hur hon skall bete sig. Det är bra att Lars gillar henne och att de har kul, samtidigt vill hon att klasskompisarna inte skall tycka hon är fånig som leker med Lars. Men efter en förnedrande händelse blir inget som förr och Amanda måste verkligen göra allt för att vinna Lars förtroende tillbaka så att hon kan gilla sig själv igen. Parallellt finns kärleken/hatet till Adam och vänskapen med kompisarna Kay och Sari som inte heller är helt okomplicerade. Jag gillar boken jättemycket som har ett bra språk som passar barnen i boken. Boken passar bra att läsa högt och sedan diskutera vad som är bra med att vara olika och varför får man inte vara för olik, eller får man?

Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s